In de media horen we dat de politiek onderhandelt over een pensioenakkoord. Na lang praten tussen het kabinet, werkgeversorganisaties en vakbonden zijn de onderhandelingen afgebroken.
Wat moet er verbeteren aan de pensioenen?
Het pensioenstelsel moet worden omgevormd omdat de arbeidsmarkt is veranderd. Een nieuw pensioenstelsel moet een einde maken aan spanningen tussen jongere en oudere generaties. Ook is het belangrijk dat Nederlanders weer vertrouwen krijgen in de pensioenfondsen. Bovendien gaat het al een tijdje niet goed met de pensioenfondsen en kunnen veel pensioenen niet worden verhoogd. Bij sommige pensioenfondsen dreigen zelfs (nieuwe) kortingen.
Waar gingen die onderhandelingen over?
Volgens de huidige plannen gaat de AOW-leeftijd in 2021 omhoog naar 67 jaar. De vakbonden willen dat de AOW-leeftijd de komende jaren 66 jaar blijft. Het kabinet wil verder met de verhoging en wil dat proces hooguit met een aantal jaren vertragen. Daarnaast wil het kabinet de berekening voor de dekkingsgraad voor pensioenfondsen niet verhogen. Pensioenfondsen hebben een hogere dekkingsgraad nodig om de pensioenen te kunnen verhogen.
De onderhandelingen gaan ook over de premieverdeling tussen de generaties. Hoe krijg je een individueler pensioenstelsel én behoud je de solidariteit tussen generaties? En over een regeling voor mensen met een zwaar beroep. Zij hebben moeite om gezond aan het werk te blijven tot aan hun AOW-leeftijd nu die steeds hoger wordt. De werknemers willen mogelijkheden om eerder te kunnen stoppen met werken. Maar daar is geen geld voor nu de pensioenfondsen er financieel niet goed genoeg voor staan. Tot slot willen de vakbonden betere mogelijkheden voor ZZP’ers en flexwerkers.
Hoe moet het nu verder?
De werkgeversorganisaties en vakbonden – de sociale partners – bepalen samen de pensioenregelingen. Het kabinet heeft deze partijen dus nodig om een nieuw pensioenstelsel te bouwen. Maar de sociale partners vragen ook hulp van het kabinet. Ze vragen minister Koolmees om maatregelen te nemen nu veel pensioenen dreigen gekort te worden. De minister blijft erbij dat er eerst een nieuw pensioenstelsel moet komen.
Wat zijn de gevolgen voor mij?
Dat het pensioenakkoord nu is geklapt heeft niet direct gevolgen voor de slagersbranche. Ons pensioenfonds staat er financieel redelijk gunstig voor. We hoeven de pensioenen niet te verlagen. Maar het betekent wel dat de AOW-leeftijd volgens plan omhoog gaat naar 67 jaar in 2021. Wil je weten op welke leeftijd jij AOW krijgt? Vul dan hier je geboortedatum in
Is het mogelijk om eerder te stoppen met werken?
Bij ons pensioenfonds is het mogelijk om eerder met pensioen te gaan. Ook kun je met deeltijdpensioen gaan. Je blijft dan een paar dagen per week werken en maakt voor de andere dagen gebruik van je pensioen. Kijk hiervoor bij Ik ga met deeltijdpensioen.
Bovendien zit in de CAO een seniorenregeling. In deze regeling kun je 80% werken voor 90% loon en 100% pensioenopbouw. Er komt een tweede seniorenregeling voor 60-jarigen en ouder: 95% werken voor 100% loon en 100% pensioenopbouw.