Scheiden en uit elkaar gaan

Bij een echtscheiding wordt het ouderdomspensioen van beide partners verdeeld. Dit heet verevening. Je ex krijgt de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens jullie huwelijk hebt opgebouwd. Dat staat in de wet.

Je ex-partner krijgt ook een deel van het partnerpensioen. Namelijk het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd totdat jullie uit elkaar gingen. Dit heet bijzonder partnerpensioen.

Jullie kunnen samen ook andere afspraken maken

Die afspraken moeten dan in jullie echtscheidingsconvenant of huwelijkse voorwaarden staan.

Welke situatie geldt voor jullie?

 1. Jullie kiezen voor verevening of maken andere afspraken
  Vul het formulier van de overheid in en stuur dit samen met het echtscheidingsconvenant naar ons. Wij regelen het verder voor je.

 2. Jullie kiezen voor conversie
  Bij conversie zetten we het verevende ouderdomspensioen om in een eigen ouderdomspensioen voor je ex-partner. Na conversie heb je dus geen verplichtingen meer naar je ex-partner.

 3. Jullie woonden samen en hadden een samenlevingscontract
  Geef dan zelf door dat de relatie is beëindigd. Via de knop hieronder kun je het contactformulier invullen.

  We berekenen je pensioen dan opnieuw. Bij beëindiging van de samenlevingsovereenkomst heeft je ex-partner namelijk (onder voorwaarden) recht op een deel van het partnerpensioen.

Partner afmelden

Geef binnen 2 jaar na je scheiding aan ons door hoe jullie het regelen

Dan kunnen we je helpen met het verdelen van het pensioen. Willen jullie ná die 2 jaar alsnog afzien van elkaars bijzonder partnerpensioen? Dit kun je achteraf nog regelen met een afstandsverklaring.